Slučaj Memić: Šta je Ljubo Seferović rekao tokom rekonstrukcije u Velikoj aleji

Prikazivanjem snimka rekonstrukcije noći u kojoj je smrtno povrijeđen Dženan Memić, kada ga je, prema tvrdnjama Tužilaštva KS, udario kombi, danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Ljubi i Bekriji Seferoviću, optuženim za fatalnu nesreću i njeno prikrivanje.

Sudskom vijeću kojim predsjedava Igor Todorović i publici u sudnici prikazan je snimak u trajanju od skoro dva sata, a na kojem događaje iz kritične noći u Velikoj aleji opisuju Ljubo Seferović i Alisa Mutap, tadašnja djevojka Dženana Memića.

Po odluci Vijeća nije prikazan dio snimka na kojem govori Vasvija Sejdović, Ljubina supruga, koja je iskoristila svoje zakonsko pravo da ne svjedoči u ovom slučaju.

Tako je Ljubo tokom reknonstrukcije koja je obavljena 14. juna prošle godine u prisustvu tužilaca, pripadnika MUP-a KS , te sudskih vještaka ispričao kako Dženana uopće nije vidio.

“Baksuzni auto”

– Ja sam samo osjetio udar, ali sam mislio da sam udario u neko drvo. Žena mi je rekla da sam udario pješaka. Prepao sam se jer su u autu bila djeca i moja žena i pobjegao sam prema Stojčevcu, pa prema Vrelu Bosne – ispričao je Ljubo.

Kazao je i da ne zna koliko je brzo išao jer mu brzinomjer nije radio, ali da  misli da je vozio trećom brzinom. Istakao je da je ranije popio tri pive i da je u trenutku udara mijenjao muziku te da zato nije nikoga vidio.

– Kad  mi je žena rekla da sam udario pješaka, pogledao sam retrovizor i vidio ga kako leži na stomaku – ispričao je Ljubo.

Kada je tužilac Kreštalica Seferovića pitao gdje se to tačno dogodilo, Seferović nije mogao precizirati, te je samo kazao da je bilo u blizini nekog drveta, ali nije znao kojeg.

Nadalje je Ljubo pojasnio koji su djelovi automobila oštećeni usljed udara te je rekao da je sam popravio automobil i da mu otac u tome nije pomagao.

– Oštećena je bila šoferšajba, žmigavac, štopka, ugao blatobrana. To sam sve popravio sam, otac mi nije pomagao, za sve sam mu kasnije rekao. Tad me je udario nogom u bubreg i pitao me zašto nisam stao i zvao policiju – rekao je optuženi.

Na mjesto događaja potom je dovezen kombi, a tužilac Kreštalica je Seferovića pitao da li je to njegov automobil.

– Taj baksuzni auto – zaplakao je u tom trenutku optuženi, pa potom potvrdio da to jeste njegov automobil.

Dodao je da je potom kupio kit, farbu u spreju u crnoj boji i šoferšajbu te da je sa starog kombija skinuo štopke i žmigavce te ih zamijenio sa razbijenim.

Detaljno je pojasnio i kakva su oštećenja bila na automobilu. Kazao je da nije dobro postavio šoferšajbu, te da je poslije nanošenja kita na dijelove automobila nanio crnu boju.

Tada je automobil zamijenio sa drugim automobilom u Živinicama.

– Ovo jeste šoferšajba koju sam ja postavio, ali ja je nisam ovako dobro stavio niti sam auto obojao ovako ovom zelenom bojom. Obojio sam oštećene dijelove crnom bojom jer zelene nije bilo – kazao je Seferović dodajući kako je auto vjerovatno sredio novi vlasnik.

Na upit tužioca Ljubo je pojasnio kako je ranije, istog dana, imao još jednu nesreću, ali da je tom prilikom zadnjim dijelom automobila udario u ogradu neke firme. Policija nije intervenisala jer su se on i vlasnik dogovorili da Ljubo popravi ogradu.

Kajanje optuženog

– Kajem se što nisam stao, prepao sam se jer su bili žena i djeca u autu, a tu je bilo mnogo narkomana – kazao je Ljubo tokom rekonstrukcije.

Na snimku rekonstrukcije događaja kritične večeri vidjelo se i svjedočenje Alise Mutap. Ona je tada rekla da su ona i Dženan išli uz cestu jedno do drugog i da su se dodirivali ramenima.

– U jednom trenutku okrenula sam se da mu nešto kažem – on se trznuo. To je sve čega se sjećam – kazala je Alisa.

Istakla je da nije vidjela kombi i da je tu večer bilo jako tiho i da nikoga nije bilo nigdje.

Na upit tužioca kazala je da se ne sjeća kako je Dženan pao niti gdje se njegovo tijelo nalazilo. Istakla je da je ništa nije boljelo te da je shvatila da krvari tek nakon što je stavila ruku u kosu.

Seferovićev advokat Rusmir Karkin prigovorio je na način kako je izvedena rekonstrukcija ističući da je tužilac Sead Kreštalica sve vrijeme Ljubu navodio na odgovore. Tužiteljica Amina Ruždić odgovorila je da je rekonstrukciji prisustvovao tadašnji advokat optuženog Omar Mehmedbašić, te da nije imao prigovor na rekonstrukciju.

Nastavak suđenja u ovom slučaju planiran je za 7. juni kada će se u sudnici pregledati snimci koje su nadzorne kamere u Velikoj aleji zabilježile kritične noći.

Faktor.ba

 

Back to top button